Proljeće je vrijeme alergija: Kako najmlađima olakšati simptome?

Curenje nosa, svrbež očiju i kihanje često su prisutni simptomi

Proljeće je vrijeme kada  se priroda mijenja i budi, drveće, grmlje i cvjetnice počinju cvjetati označavajući početak novog vegetacijskog ciklusa. Nažalost, to znači i početak sezone alergija. Curenje nosa, svrbež očiju i kihanje često su prisutni simptomi koji mogu biti neugodni za sve, a naročito za najmlađe. 

Alergije kod  djece

Alergije kod djece mogu biti uzrokovane različitim tvarima, poput polena, prašine, plijesni, životinjske dlake ili određene hrane. Kada dijete dođe u dodir s alergenom na koji je osjetljivo, njegov imunološki sistem reaguje što rezultuje prvim alergijskim simptomima.

Jedan od najčešćih simptoma alergije je curenje nosića, poznato i kao rinitis. To je reakcija tijela na iritante poput polena ili prašine, koja dovodi do upale sluznice nosa i povećane proizvodnje sluzi. Dijete tada može imati začepljen nos i osjećaj nelagode.

Sprej za nos kao rješenje

Redovno čišćenje nosa može pomoći u uklanjanju iritanata i smanjenju curenja nosa. Najbolje je koristiti fiziološki rastvor ili sprejeve za nos na bazi morske vode koji su pogodni za djecu od prvog dana života. Morska voda je obogaćena mineralima i mikroelementima, uklanja alergene, bakterije i ostale iritante što je važno za djecu koja su osjetljiva na hemikalije i lijekove. Sprejevi djeluju tako što smanjuju upalu sluznice nosa i olakšavaju disanje. 

Sprej koji u sebi sadrži 30% morske vode i 70% prečišćene vode je Becutan Kids Vits izotočni rastvor za nos. Potpuno je prirodan, ne sadrži konzervanse i siguran je za upotrebu za novođenčad, dojenčad i stariju djecu. 

Becutan Kids Vits izotočni rastvor za nos namijenjen je i dnevnoj higijeni nosnih šupljina.  Snažno hidrira nosne šupljine zahvaljujući mehaničkom djelovanju i pomaže u ispiranju i uklanjanju sluzi, što omogućava lakšu propusnost vazduha kroz nosne puteve.

Kako koristiti sprej na bazi morske vode?

Sprejevi na prirodnoj bazi koji su namjenjeni najmlađima nisu štetni te ih je moguće naprskati u obje nosnice više puta u toku dana. Pravilna higijena nosa važna je za bebe, djecu, pa i odrasle. Višak sluzi u nosnim šupljinama može povećati širenje mikroorganizama i pretjeranu suvoću sluzokože nosa. Redovna upotreba spreja za nos pomaže u uklanjanju alergena, prašine i drugih iritanta iz nosne šupljine, što može smanjiti učestalost i intenzitet simptoma alergija. 

Proljetne alergije mogu biti neugodne, ali s pravim pristupom i preventivnim mjerama, moguće je olakšati dijeci. Ako simptomi postanu teški ili se pogoršaju, uvijek je potrebno da se obratite pedijatru za savjet i liječenje prilagođeno vašem djetetu.

Kolike
Kolike
Liječenje nosa
Liječenje nosa
Imunitet
Imunitet
Intelektualni razvoj
Intelektualni razvoj
Apetit
Apetit
Aktivnost
Aktivnost