Zašto beba neprestano plače?

Sve što trebate znati o kolikama

Najveći strah svakog roditelja, a naročitno tek rođene bebe je plač! Već na prvo oglašavanje roditelji su tu pokušavajući pomoći na sve načine, brinući se da bebi ništa ne nedostaje i svakako da ne plače. 

Prvo provjerimo da li je beba gladna, da li je potrebno presvući, da li joj je vruće ili hladno, ili samo želi da je nježno ljuljamo u rukama. Ukoliko se dešava da i nakon svih ovih provjera, beba i dalje neprestano plače, u većini slučajeva to znači da je počeo period kolika ili grčeva. 

Šta su kolike?

Kolike su zapravo normalna i učestala pojava kod beba koje su zdrave i dobro napreduju. S druge strane, to je jedan od najčešćih razloga za zabrinutost kod roditelja. Obično se pojave nekoliko sedmica po rođenju i polako nestaju u trećem ili četvrtom mjesecu. Njih prate produžene i ponavljajuće epizode intenzivnog plača ili nervoze koji počinju bez bilo kakvog očiglednog razloga.

Razlog pojave kolika nije sasvim jasan i ne može biti spriječen, a ni zaustavljen. Smatra se da je mogući razlog pojave kolika nezrelost digestivnog sistema, nakupljanje vazduha itd. Kolike se obično javljaju u određeno doba dana, najčešće navečer, i mogu trajati nekoliko sati. Beba tokom napada kolika neutješno plače, često pokazuje znakove nelagode poput stiskanja šaka, savijanja nogu prema trbuhu i ispuštanja plinova.

Liječenje i podrška

Sa pojavom ovih simptoma roditelji počinju istraživati način na koji mogu pomoći bebama i zaustaviti kolike, no odgovor je da specifičnog lijeka nema. Ipak, postoji  nekoliko načina kako olakšati nelagodu bebi. Kao prvo, ukoliko hranite bebu flašicom potrebno je da držite bebu uspravno prilikom hranjenja da biste je spriječili da proguta vazduh. Nakon dojenja/hranjenja pomozite vašoj bebi da podrigne kako bi se oslobodila progutanog vazduha. Preporučuju se nježne masaže trbuha, primjena topline (poput termofora), nježno ljuljanje ili vožnja u kolicima, pa i automobilom. 

Ukoliko ove metode nisu efikasne, dalje se preporučuje upotreba farmaceutskih proizvoda u obliku kapi namijenjenih za umirivanje kolika. Kod odabira proizvoda važno je da je proizvod adekvatan za uzrast i da nema umjetnih tvari.
Simetikon je dobro poznat, bezbjedan i pouzdan u terapiji kolika kod beba. Efikasno oslobađa gasove iz bebinog probavnog sistema i time smanjuje nadimanje i umiruje kolike. 

Becutan Kids VITS protiv kolika

Neutješne bebe, ali i roditelje, obradovaće Becutan Kids VITS proizvodi namijenjeni mališanima već od prvog dana života, a koji su formulirani u skladu sa najnovijim naučnim razvojem, normama i zdravstvenim preporukama. Jedan od proizvoda iz ove linije je Becutan Kids VITS protiv kolika u obliku oralnih kapi, a u sebi sadrži simetikon u maslinovom ulju, zatim vitamine A i E, te koenzim Q10. Prirodnog je sastava i ne sadrži umjetne tvari. 

Potrebno je 20 kapi razmutiti u tečnosti i konzumirati jednom do dva puta dnevno i beba će sigurno imati mirniji san.

Savjet

Koliko god da je period brige o novorođenčetu stresan i nepredvidiv, savjet za sve roditelje je da budu strpljivi i smireni. Iako se ponekad čini da je nemoguće, bebe sve faze vrlo brzo prerastu. 

Kolike
Kolike
Liječenje nosa
Liječenje nosa
Imunitet
Imunitet
Intelektualni razvoj
Intelektualni razvoj
Apetit
Apetit
Aktivnost
Aktivnost